Десет представители на МСП от Габровска област бяха на обмяна на опит в Норвегия

14.03.2024

Прочети повече

В началото на март 2024 г. представители на 10 компании от Габровска област и Техническия университе в Габрово, както и двама членове на екипа на Габровската търговско-промишлена палата посетиха област Трьонделаг – Норвегия за обмяна на опит с норвежки фирми.

Посещението  беше организирано от Габровската търговско-промишлена палата и норвежския партньор Prios Kompetanse AS Steinkjer. в изпълнение на проект „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България

Програмата включваше запознаване с опита на норвежки предприятия в областта на кръговата икономика в градовете Вердал и Трондхайм. Участниците се запознаха с дейността на CIVAC, Levanger – клъстер „Кръгова стойност“, който е  водещ участник в развитието на устойчиви общества. Клъстерът се състои от 26 компании и институции от Трьонделаг, Мьоре ог Ромсдал и Нордланд. Клъстерът има за цел създаване на нови кръгови вериги за създаване на стойност от рециклирани ресурси и нови технологии, които дават на участващите компании възможност за създаване на по-голяма стойност и конкурентоспособност. Членове на клъстера са от големия производител на изолация GLAVA в Стйордал, който произвежда изолация от буркани от сладко, събрани в Трьонделаг, до малкия производител Circumar, който, наред с другата си дейност, произвежда градински мебели от пластмасови гранули, произведени от пластмаса от производството на аквакултури. Гранулите се произвеждат от друго дружество член на клъстера – Oceanize.

Нашите представители бяха силно впечатлени от Norske Skog – компания за целулоза и хартия, която е създадена през 1962 г. и е един от водещите световни производители на вестникарска хартия и хартия за списания. Основната суровина естествено е дървесина, но това не води до обезлесяване в Норвегия. Допустимия дърводобив спрямо ежегодния растеж на дървета в Норвегия е  12 – 15 млн. м3 (при залесяване за 25 млн. м3), но статистиката показва, че средния дърводобив за промишлени цели през последните 20 години е 10.5 млн.м3 на година. Макар че за производството на хартия и целулоза се използва енергия от възобновяеми източници, компанията отчита необходимостта от преструктуриране, тъй като от една страна е много енергоемко, а от друга страна – разпространението на вестници на хартия, стремглаво намалява.

Участниците в посещението бяха и  в Ritek AS –  механичен завод в Ринан в община Левангер за обслужване и поддръжка на тежки превозни средства и оборудване. Дейността им е насочена главно към големи и тежки превозни средства и оборудване за отбранителния и гражданския пазар. Освен това подпомагат компаниите в региона с традиционна промишлена поддръжка.

В Skogn Retura IR  ( компания за  създаване на дървен чипс от остатъци от дървесина и индивидуални решения за отпадъците от компаниите), научиха много за икономически изгодното управление и рециклиране на отпадъците, транспорта и грижата за околната среда.

Общото впечатление на всички е, че зелената икономика е въведана в Норвегия на практика, иновациите и организационните решения са навсякъде – както в индустрията, така и в в обслужващата сфера на населението. Сътрудничеството с посетените фирми ще продължи.

Снимки от посещението

 

Настройки за бисквитките