Изкуственият интелект в помощ на образованието

06.07.2023

Прочети повече

Как изкуственият интелект може да помага на младежите за повишаване на техните компетенции, да им помага при работа с платформи за обучение, да ги направлява и мотивира, да дава своята оценка за направеното до момента?

Това са само част от въпросите, на които се опитва да отговори международният екип на проекта CAREER INTELIGENCE.

Проектът се основава на резултатите от предишен проект на ЕС Career 4.0., в който е разработена платформа за обучение на седем езика, която насърчава предприемаческото мислене и действие сред младите хора, както и техните цифрови умения. Сега платформата се надгражда с изкуствен интелект, което ще помогне на младежите да подобрят плана си за личностно развитие, както и за значително увеличаване на броя на тези, които могат сами да използват платформата за обучение“.

На 4 и 5 юли в Габровската търговско-промишлена палата се проведе семинар, в койт о участниците се запознаха с целите на проекта и разгледаха различни аспекти от работата на изкуствения интелект и въвеждането на дигитализацията в професионалното обучение. Участниците бяха приветствани от Областния управител Кристина Сидорова и Началника на РУО Габрово Георги Маринов.

В платформата за обучение (https://career-ai.cytech.gr/bg/ – тестова версия за изкуствен интелект) има виртуален учебен асистент – симпатично роботче, наречено галено Боти. Засега Боти знае много малко, опитва се да помага на обучаемите за правилна работа с платформата, която е доста комплексна и предлага множество функции. Трябва му още много учене, за да може да разбира и да си общува правилно на български език.

В тестването на възможностите му активно се включиха ученици от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ Севлиево. Те имаха нелеката задача не само да определят колко добре Боти помага при работа с платформата, но и да решат какъв да е стилът му на общуване с младите хора – дали да е забавен, с чувство за хумор, приятелски настроен или строг и наставляващ (все едно говори дядо ми, както се изрази един от младежите). Имаха и възможност да предложат как да звучи Боти в един конкретен диалог и видяха, че задачата не е никак лека. Въпреки това, част от тях изразиха желание да продължат и в следващата една година да помагат в „обучението“ и „израстването“ на Боти. Помагаха им консултанти и ментори от Центъра за кариерно развитие в Габрово.

Габровската търговско-промишлена палата е партньор за България по проекта,  водеща организация на който е Институтът за трудови-правни науки към Рурския университет в Бохум, Германия. Участват още Търговско-промишлени палати, университети и фирми от Унгария, Гърция, Финландия. Проектът е финансиран по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

Повече за проекта:

https://news.rub.de/presseinformationen/wissenschaft/2022-08-18-projektstart-career-intelligence-fuer-junge-erwachsene (немски език)

Настройки за бисквитките