Студентска научна сесия 2023 в ТУ Габрово

23.10.2023

Прочети повече

Юбилейна, 20-та Студентска научна сесия се проведе на 20 октомври в Техническия университет Габрово. Студенти, докторанти и ученици представиха своите научни разработки в 94 доклада. Над 100 участници докладваха в три направления – „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански науки“. Сесията беше открита официално от Зам. ректора на ТУ Габрово доц.  д-р т.н. инж. Пламен Цанков. Той поздрави участниците и ги насърчи да се представят по най-добрия начин и да продължат да се занимават с наука. Ръководителят на Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата подчерта, че вече 15 години продължава сътрудничеството между двете институции. Общата ни цел е в икономиката на региона  да се влеят добре подготвени и креативни кадри. Г-жа Михнева подчерта, че иновациите са един от приоритетите на ЕС. Възможностите за включване в проекти с европейско финансиране са големи.

Темите на докладите бяха много актуални и с практическа насоченост. Най-голяма беше конкуренцията в секция Електротехника и електроника“. Голяма част от докладите в направление Стопански и социални науки беше посветена на иновациите.

Класираните на първите три места в отделните секции получиха грамоти и награди от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Териториалната организация на НТС в Габрово.

На първо място в направление „Електротехника и електроника“ беше класиран докладът „Проектиране и реализация на безжичен маршрутизатор с разширена зона на радиопокритие“, разработен от Андреас Уажди Ахмадие,  първата награда в направление „Машиностроене и уредостроене“ отиде у Калоян Колев Танев за „Изследване на динамични процеси в сложен предпазен клапан“,– у Ивайло Величков Димитров за доклада „Стратегически подход за иновативно развитие и дигитална трансформаця на българския агробизнес“.

Ивайло Величков Димитров е и носител на специалната награда на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово за доклад „Технологичен проект за производство на аквакултури в контролирана екосистема“.

В студентската сесия взеха участие и ученици от ПТГ „Н. Василиади“ и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Габрово. Те се състезаваха заедно със студентите и Данйъл Преслав Георгиев от ПТГ „Н. Василиади“зае второ място в направление „Електротехника и електроника“ с доклада „Разпознаване на лице и пръстов отпечатък за стартиране на автомобил“.

Организатори са Технически университет Габрово,  ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово към Габровска търговско-промишлена палата, както и Териториалната организация на Федерацията на научно-техническите съюзи.

Снимки: тук

 

Настройки за бисквитките