„ТРАДИЦИИТЕ СРЕЩАТ БЪДЕЩЕТО“

02.06.2023

Прочети повече

На 7 юни 2023 г. в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак ще се проведе празник под надслов „Традициите срещат бъдещето“.

Повече от 120 ученици от 5 училища на гр. Троян ще  почерпят от опита на старите майстори, ще се запознаят с техниката на изработване на грънчарски изделия. Те ще се опитат да създадат и свои произведения на грънчарското колело, ще рисуват на стъкло, ще пирографират…

Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ ще представи възможностите си за създаване на млади майстори в областта на керамиката.

Целта на събитието е  привличане на млади хора към каузата за запазване и развитие на традиционните занаяти като част от българското и европейско културно наследство, запазване на автентичните похвати и техники на старите майстори.

Празникът се организира от Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Община Троян, Европейски център „Европа директно“ Габрово и РСО „Централна Стара планина“ и е посветен на Европейската година на уменията.

Каним всички да се докоснат до магията на традиционното ни изкуство!

За допълнителна информация:

Иванка Джабраилова – , 0888 00 84 11

Настройки за бисквитките