9 май – Ден на Европа

08.05.2024

„Обичайте европейската идея, защото европейската идея е идея за мир, за разбирателство, да живеем всички заедно и по възможност да живеем щастливо.“ 

Прочети повече

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Преди 20 години европейското семейство стана много по-голямо. На 1 май 2004 г. гражданите на Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения станаха граждани на ЕС. За една нощ Европейският съюз се превърна в по-голяма политическа, икономическа и културна единица, простираща се от Талин до Лисабон, от Валета до Стокхолм, от Дъблин до Никозия. Няколко години по-късно присъединяването на България, Румъния и Хърватия направи нашия Съюз още по-силен.

Към каква историческа памет се връщаме всяка година на 9 май? Защо 9 май е важен днес, когато отново има война на територията на Европа?

На тези и на много други въпроси може да намерите отговор в увлекателния разказ на проф. Ингрид Шикова в интервюто й Памет за обединена Европа.

Настройки за бисквитките