Заключителен семинар по проект RAW: „Повишаване на осведомеността за ефективното управление на отпадъците“

29.11.2023

Прочети повече

Знаем ли кои отпадъци могат да се рециклират и кои – не? Какъв отпечатък върху климата има използването на 1000 листа принтерна хартия? – това бяха част от въпросите, на които участниците получиха отговор на заключителния семинар по проект RAW: „Повишаване на осведомеността за ефективното управление на отпадъците“, проведен на 29 ноември 2023 г. в Габрово.  Габровската търговско-промишлена палата е партньор за България, а водеща организация е Търговско-промишлената палата в Катовице, Полша.

Семинарът беше открит от Областния управител на област Габрово г-жа Мария Башева. В своето приветствие към участниците тя подчерта важността на разглежданата тема, сподели малко известни исторически факти за „управление“ на отпадъците още  преди новата ера.

Присъстващите се запознаха със създаденото Ръководство  и приложението за мобилни телефони, които са разработени по проекта. Приложението все още е само на английски език, но до края на годината ще бъдат създадени и версиите на другите езици на партньорите – полски, български, португалски, турски, испански. В него, освен че ще може да научим много полезни практически неща за управление на отпадъците от различна гледна точка – население, публични власти, бизнес, проектиране на изделията и т.н., ще може да създадем стратегия за управление на отпадъците, както и под формата на игра да видим какъв е отпечатъкът върху климата при различни наши действия.

Бяха споделени добри практики на Община Габрово, на Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“, участниците се запознаха и с възможността да подават предложения за малки проекти за управление на почвите по проект HUMUS. Особен интерес предизвика и представянето на дейността, множеството инициативи, както и съвместните проекти с Община Габрово на CLEANTECH България.

В неформална обстановка участиците имаха възможност да обменят идеи, да разговарят за съвместни дейности.

Материали и презентации на семинара:

Проект RAW: Повишаване на осведомеността относно ефективното управление на отпадъците

Енергийна общност Габрово

Добри практики и инициативи на Cleantech България

Добри практики за повишаване осведомеността относно ефективното управление на отпадъците на РИЦ „Амбициозно Габрово“

Проект HuMUS – покана за представяне на проектни предложения

Знаем ли как да рециклираме правилно?

Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика

RAW Приложение:

Link for Android devices: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.dcnet.raw
Link for iOS devices: https://testflight.apple.com/join/ALNxQKvz

Настройки за бисквитките